Çevre mühendisi tanıdığınız varsa atıkların çöp olmadığını söylediklerine çoğu kez şahit olmuşsunuzdur. Peki neden böyle derler? Size bu konuyu bugün karşıma çıkan bir haberle açıklamaya çalışayım.
Atık tişört ve balık ağlarından yapılmış bir elektrikli arabadan bahsedeceğim.
Danimarkalı girişimci olan Henrik Fisker abimizin 2016 yılında kurduğu şirket, Los Angeles Otomobil Fuarı’nın açılışından 2 gün önce Fisker Ocean isimli modelinin tanıtımını yaptı.
Bu abimiz amacının “Dünyanın en yenilikçi, sürdürülebilir ve herkesin satın alabileceği bir elektrikli araba yapmak” olduğunu belirtmiş. Herkesin satın alabileceği kısmı biraz çelişkili de olsa olsun.
– 5 yolcu kapasiteli aracın, iç tasarımında kullanılan tüm ürünler bitkisel bazlı ya da %100 geri dönüştürülebilir.
– Aracın kumaş tasarımları balık ağları ve eski tişörtler geri dönüştürülerek imal edilmiş. Umarım kokmuyorlardır.
– Lastikler de geri dönüştürülen kauçuk ve jantlar da yine geri dönüştürülen çelikten üretilmiş.
Bir çok elektrikli aracın üzerinde hala neden bulunmadığına şaşırdığım konuyu Fisker abimiz beni mutlu etti çünkü aracın üzerinde güneş paneli bulunuyor. FiskerSolarSky tarafından tasarlanan paneller sayesinde, güneşli havalarda bu panellerle aracın bir yılda 3 bin 200 kilometre daha fazla yol gidebileceği açıklanmış.
Aracın minimum fiyatının yaklaşık 40.000 dolar, tam donanımlı halinin 70.000 dolar olduğunu da dipnot olarak yazayım da asıl sorunuzu cevaplayarak bitirmiş olayım. Biz de hala “atık” tişörtlerimizden yer bezi falan yapalım.
İlk yorum yapan siz olun