Yıl 1986. Avrupa ülkelerinde radyasyon düzeyi çok garip şekilde artmaya başlar. Yetkililer başta bunun bir kimyasal saldırı olduğunu düşünür ama yapılan soruşturmalar ve görüşmeler sonrası bir saldırı olmadığı anlaşılır. Ve gözler o dönemler kısa adı SSCB olan Sovyetler Birliğine çevrilir.
O zamanlar Sovyetler Birliği’nde olan Ukrayna olaydan tam 2 gün sonra faciayı artık saklayamayacağını anlar. Tüm Dünya’ya Çernobili duyurur ve yardım ister.
Çernobil Nükleer Santrali 26 Nisan 1986 tarihinde feci şekilde patlamış ve bir felaket yaşanmıştır. İlk etapta santralde görevli olan onlarca kişinin daha sonrasında ise aralarında Türkiye’ninde yer aldığı çevre coğrafyada binlerce insanın ölümüyle sonuçlanır bu facia.
Facia sonrası ne yapıldı?
Santralin çevresindeki 30 km çapında ki alan insandan tamamen arındırıldı. Yazarken basit görünüyor ama bu 135 bin kişi demek. Santralde patlayan reaktörün üzeri 400 bin metreküp çimento ve 8 bin ton çelikle betona gömüldü. Bunu da o anki şartlarda ne kadar sürede yaptılar bilmiyorum. Ülkede yaşayan insanların beslenebilmeleri için yiyecekler başka bölgelerden getirilmeye çalışıldı. Radyasyon etkileri görülen insanlar gün be gün ölmeye devam etti. Ülkenin ormanlarının %40’ı kirlendi. Topraklarının büyük çoğunluğu radyasyondan etkilendi.
Chernobyl’in (Çernobil) insan sağlığına etkisi
Çok detaya girmeyeceğim. Sadece şu kadarını söylememin yeterli olacağını düşünüyorum; kazanın ardından geçen 25 yıl sonra 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre bölgede üretilen sütlerin %93’ünde yazıyla yüzde doksan üçünde kabul edilebilir düzeyin üzerinde radyasyon görüldü! 18 yaş altı kişilerde tiroit kanseri vakaları arttı. 30 bin ile 60 insan kanser yüzünden hayatını kaybetti.
Son durum ne?
Günümüz instagrammerlarının diziden ötürü bölgeden attıkları fotoğraflara bakanlar ve layklayanlar bile neredeyse radyasyona maruz kalacak. Çünkü dikkatli olanlarınız yazının başında belirttiğim konuya kafayı takmıştır diye düşünüyorum. Neydi o önemli konu; kaza sonrası santralde bulunan diğer radyoaktif reaktörler beton dökülerek gömüldü!
Patlama sonrası betonlanan alanın altında bilenen rakamlara göre 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyum bulunuyordu!
Diziyi başarılı kılan ne?
Craig Mazin’in kaleme aldığı, Johan Renck’in yönettiği dizinin oyuncu kadrosu çok başarılı. Konuyu işleyiş tarzı insanları etkilemiş durumda. Facianın günümüzde yeniden yaşanmasının mümkün olabileceğini vurguluyor. Ve batılıların gözünden, batı hayranlarını cezbedecek şekilde tüm kurgusal gerçekliğiyle işleniyor.
Diziyi nasıl izlerim?
Diziyi ücretsiz ama Türkçe altyazı seçeneği olmadan buraya tıklayarak hemen HBO sitesinden izleyebilirsiniz. Türkçe dil desteği ile ülkemizde DigiturkPlay’den izleyebilirsiniz.
netflix te var mı bu?
Sanırım yok.