Sürekli yazan insanlara hayranım. İyi yazabilir, kötü yazabilir buna takılmıyorum. Kötü yazıyorsa zaten sürekli yazdığı için mutlaka ilerleyen zamanlarda düzeltecektir kendini diye düşünürüm. Ama benim esas takdir ettiğim yok yok takdir yanlış kelime gıpta ettiğim konu ise sürekli yazmaları. Bu blogu sıfırlayarak tamamen yazmaya veya okumaya yöneltecek şekilde düzenlememin ana sebebi de zaten bu konuda araştırma yaparak kendimi terapiye almak, tedavi etmek ve delirmeyi geciktirmek. Düzenli yazmayı düşünmeye başladığım bugünlerde karşıma çıkan aşağıda ki yazıyı da aslında kendime not olarak buraya bırakıyorum.
Üstün yazma becerilerine sahip olmayabiliriz. Bu sizin içinizde ki yazma isteğini engelleyecek bir durum değil. Psikolojik olarak dahi yazmanın insanı rahatlattığı yüksek oranlar ile ortaya konulmuşken, kendinizi bu durumdan mahrum bırakmak kendinize yapabileceğiniz büyük bir haksızlık. Yazılı iletişimde ortalamanın üzerinde bir beceriye sahip olan kişilerin yüksek gelir elde ettiği ve dolu dolu bir yaşam sürmesine katkı sağlandığı da ortaya konulmuştur. Yazmayı günlük yaşamınıza mı katmak istiyorsunuz? Bu durumda sizi engelleyen durumlara çözüm getirin ve bu 4 nedeni baz alarak yazmaya başlayın.
1) Mükemmellik kalıplarınızı ve ön yargılarınızı yıkar
Tüm şartların oluşması ve her şeyin tamam olmasını ‘mükemmellik’ ile bağdaştırmayı bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Her ne yapıyorsanız bunun mükemmel olmasını beklemek başlamanın önüne geçen en büyük etkenlerden biri. Bunun için yazmanın da mükemmel bir ortamı, zamanı ve kuralı yoktur.Tabii ki yazılarının herkes tarafından okunup, onaylanmasını istiyorsunuzdur ancak başlamak adına önce kendiniz için yazmayı deneyin.
“Mükemmellik eklenecek bir şey kalmadığında değil, alınacak bir şey kalmadığında oluşur.”
Antoine de Saint Exupery
2) İlham kapılarınızın açılmasını sağlar
Günlük yazı yazmaya başlamanız demek, ilham aramanıza neden olur. Bu sizin anı yaşamanızı, hissetmenizi ve yaratıcılığınızın gelişmesine yardımcı olur.Konunun ne olduğu önemli değil, İster bir öğle yemeğiniz hakkında yazın isterseniz bir geziniz hakkında yazın.
Düzenli yazma alışkanlığı edindiğiniz zaman hatıralarınızın arasında ilham verici bir geziye çıkmanız sağlanır. Bu sizin ince motor becerileriniz üzerinde gelişim ve yaratıcılık motorunuzu kullanmaya olanak sağlar.
“Yaratıcılık, kesinlikten kurtulma cesareti getirir.”
Erich Fromm
3) Zorluklarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğretir
Sizi öldürmeyen şey güçlendirir. Yazmak için her zaman güzel olaylar olmasını beklemeyin.Hayat tüm güzelliklerin en büyük zorluklar ile geldiği bir yol. Hiçbirimiz Polyanna değiliz, bu yüzden sadece iyi şeyleri karşılamaya ve yazmaya programlı olmayın.Başımıza gelen her durumdan bir çıkarım elde edebilir ve bundan ilham alabilirsizin. Bu tür durumları günlük yaşamınızda yazılarına eklemeniz birçok konu hakkında öğrenim katabilir ve kişisel yaşamınıza da katkı sağlar.
“İnsanın en büyük dostu zorluklardır. Çünkü insanı karşılaştığı zorluklar kuvvetlendirir.“ Gasson
4) Hayatın her alanında sahip olabileceğiniz özgün çizgilerinizin oluşmasını sağlar
Okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler ve dinlediğiniz müzikler size ilham verir. Bunun etrafında bağımsız bir stil oluşturursunuz.Günlük yaşantınıza yazı yazmayı katmanız belirgin bir stil oluşturmanıza ise daha fazla katkı sağlar. Yazı yazmak kendiniz ile baş başa kalmanız demektir. Özgürce düşüncelerinizi belirtmek, bağımsız olmak karakterinize ve tarzına kişisel bir dönüş yapmanıza neden olur. Kendinize kısa ve belirli aralıklarda yazma programı geliştirin. Bu sizin zamansal olarak da değişiminizi gözle görülür hale getirecek.Ve hayallerine bir adım daha yaklaşmanıza neden olabilecek. Belki de ilhamını arayan, bir sahil kasabasında ya da gürültülü bir şehrin ortasında benliğini bulan o yazar siz olacaksınızdır. Unutmayın, her şeyin ilhamı sizsiniz.
İlk yorum yapan siz olun