İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

business-coffee-composition-computer-265667-scaled Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Bu yazı için, zaten bildiğimiz o sıkıcı uygulamaları içeren “En İyi 10 Listelerinden” biri mi diyebilirsiniz. Ama ben bu tarz listelerden çok faydalanıyorum ki burada kullandığım uygulamaların bir çoğunu yine bu tarz liste yazılarından gördüm, denedim ve beğendim.

Buradaki uygulamalar, freelancer olarak kabul görmüş ama Türkçesi “serbest çalışanlar” için, yani biraz da benim için en iyi araçların kişiselleştirilmiş bir listesi. Profesyonel seslendirmelerimi, podcast kayıtlarımı, blog yazılarımı, araştırmalarımı, okumalarımı kısacası tüm işlerimi hızlandırmak, projelerimi yönetmek, nakit akışımı izlemek ve üretkenliğimi sürekli kılmak için her gün kullandığım araçlar.

Eğer bir serbest çalışansanız veya en azından freelancer olmayı umuyorsanız, bu üretkenlik araçları listesini incelemeniz size de fayda sağlayabilir düşüncesindeyim. Çünkü verimliliğimi artırmak için kullandığım uygulamaların her birini nasıl ve ne amaçla kullandığımı da kısaca anlatmaya çalışacağım.


bonsai Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Bonsai – Projeleri, Teklifleri ve Faturaları Yönetmek İçin

Bonsai, projelerimi yönetmek, tekliflerimi oluşturmak, faturalarımı göndermek, harcamalarımı izlemek, zamanımı takip etmek için kullandığım “hepsi bir arada” konseptli bir uygulama.

Bir seslendirmen olarak, birden fazla müşteri için çalışırken işlerimi oldukça kolaylaştırıyor. Her görev için farklı araçlar kullanmam gerektiğinde, farklı türden projeleri dengelemek, ilerleme durumumu takip etmek ve ödemeleri kontrol etmek zor olabiliyor.

Bonsai, tüm görevleri tek bir yerden yönetebileceğiniz tek bir gösterge paneli sağlayarak bu sorunu çözen yenilikçi bir araç olarak karşıma çıktı.

Bonsai’yi standart ve kurumsal görünümlü teklifler oluşturmak ve masraflarımı izlemek için kullanıyorum. 


grammarly Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Grammarly – Hatasız yazmak için…

  • Fiyat: Ücretsiz

Ne kadar profesyonel olursanız olun veya kaç yıllık deneyiminiz olursa olsun, hepimiz her zaman hata yaparız. Bende çoğu zaman İngilizce yazışmalarımda doğru yazıp yazmadığımı ve ne kadar formal ne kadar unformal yazdığımı bu araçla kontrol ediyorum. In, on, at, the kullanımlarında çok faydalı oluyor.

Grammarly uzun yıllardır kurtarıcım oluyor. Maillerimi yazma ve dilbilgisi hatalarımı taramak için bu aracı kullanıyorum. Grammarly Chrome uzantısı, daha az utanç verici e-postaları ve twitter cevaplarını yazmama da yardımcı oluyor.


milanote Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Milanote – Beyin Fırtınası ve Hızlı Not Almak İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

Not alma uygulamaları harika, ancak Milanote kullanımı kolay sürükle ve bırak arayüzü ile not alma deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyor.

Milanote birçok farklı şekilde kullanılabilir. İlham bulmak, bağlantılar ve resimler gibi kaynakları toplamak ve düzenlemek, hatta not almak için bir ruh hali panosu olarak kullanabilirsiniz.

Örneğin, blogunuz için araştırma yapan bir bloggersanız, Milanote’ta tüm notlarınızı ve bağlantılarınızı tek bir yerde toplamak için bir pano oluşturabilirsiniz. En iyi yanı, Milanote, kaydettiğiniz her bağlantıya başlıklar vermenize ve açıklamalar eklemenize izin veriyor. Böylece neyle ilgili olduğunu hızlı bir şekilde tanımlayabilirsiniz.

Milanote’u kendi yararınıza kullanmanın birçok farklı yolu var. Özellikle web tasarımcıları, bloggerlar,  sanatçılar ve daha fazlası için kullanışlı.

Ücretsiz plan, 100 adede kadar not, resim ve bağlantı kaydetmenizi sağlıyor. Ne kadar şaşırtıcı olduğunu görmek için bir fırsat verin derim.


airtable-1024x558 Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Airtable  – Projelerimi ve Blogumu Yönetmek İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

Projelerimi yönetmek için Trello’yu uzun süredir kullanıyorum. Aynı anda birden fazla müşteriyle çalışıyorum ve bu projeleri ayrı ayrı takip etmek için Trello’yu kullandım. Son zamanlarda Airtable’ı keşfettim ve o zamandan beri projelerimi yönetmek için kullanıyorum.

Airtable, Microsoft Excel’in süper şarjlı bir versiyonu gibi. Projeleri izlemek, sosyal medya programlarımı yönetmek, blog yayınlarımı, kitaplarımı planlamak, önemli bağlantıları kaydetmek ve daha fazlası için kullanıyorum. Bu araç olmadan yaşayamam.


skillshare Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Skillshare – Becerilerimi Geliştirmek İçin

  • Fiyat: 2 Ay Ücretsiz

Her ay, kazancımın bir kısmını yeni beceriler öğrenmek, serbest yazarlığımı geliştirmek ve kariyerimi ilerletmek için kitaplara ve çevrimiçi kurslara yatırıyorum. Ne kadar öğrenirsem öğreneyim, kendimi daha iyi hissetmek, daha sağlıklı ve doğru kararlar alabilmek, seslendirmelerimde müşterilerime daha iyi hizmet sunabilmek ve doğal olarak hem daha iyi hissetmek hem de daha yüksek ücretler alabilmek için her zaman yeni bir şeyler öğrenmenin yollarını ararım.

Skillshare en sevdiğim çevrimiçi öğrenme platformlarından biri. Tek bir aylık abonelik için 14.000’den fazla sınıfa erişmenizi sağlıyor.


and-co Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

And.Co – Faturalama ve Gider Takibi için

  • Fiyat: Ücretsiz

And.co‘yu yakın zamanda keşfettim. Fiverr şirketi satın aldıktan sonra, And.Co platformunu tamamen ücretsiz hale getirdi. Artık herkes ücretsiz olarak tüm araçlarını kaydedebilir ve kullanabilir.

And.Co, fatura oluşturma, gider takibi, sözleşmeler, zaman takibi ve daha fazlası dahil olmak üzere serbest çalışanlar için ideal bir araç koleksiyonuna sahiptir. Bonsai’ye alternatif olabilir.


feedly Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Feedly – Beynimi Beslemek İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

Feedly kahvemi yudumlarken her sabah açtığım ilk uygulama. Her gün, telefonumdaki Feedly uygulaması aracılığıyla en sevdiğim bloglardan birkaç makale okuyarak başlıyorum.

Şimdiye kadar 100’den fazla bloga abone olmam gerektiğine eminim. Aslında 200’mü demeliydim.


pocket Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Pocket – Daha Sonra Okumak İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

Feedly ile makalelere göz atarken, birçok uzun ve bilgilendirici makaleye rastlarım. Açıkçası her sabahımı bütün bu makaleleri okuyarak geçiremiyorum. Bazılarına vaktim yetmiyor.

Sevdiğim bir makaleyle karşılaştığımda, daha sonra okumak için hemen Pocket‘a kaydediyorum. Sonra yatmadan önce, serviste işe gidip gelirken veya hafta sonu akşamüstü gün batımında hamakta sallanırken okuyabiliyorum. 


any-do Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Any.do – Hatırlatıcılar ve Yapılacaklar Listeleri için

  • Fiyat: Ücretsiz

İş bazen stresli olabilir. Genellikle doğum günleri ve gecikmiş fatura ödemeleri gibi önemli şeyleri unuturum. Any.do randevularımı, ödemelerimi hatırlatan ve hatta Snowpiercer‘ın son bölümünü izlemeyi hatırlamak için bile yardımcı olan bir hatırlatma uygulaması.

Ayrıca yoğun günlerimi yönetmek ve zamanlama oluşturarak yapılacaklar listeleri oluşturmak için de kullanıyorum, market listesi yapmak içinde…


lastpass-1024x578 Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

LastPass – Şifre Yönetimi İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

LastPass‘e göre, 160’ın üzerinde web sitesine kayıtlıyım. Bu siteler için tüm şifrelerimi hatırladığınızı hayal edebiliyor musunuz?

LastPass güvenli şifreler oluşturabiliyor ve 160 şifreyi düşünerek kafamı meşgul etmeyi önlüyor. Bu uygulama olmadan yaşamayı hayal dahi edemiyorum.


pro-writing Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Pro Writing Aid – Yazma Hatalarını Kontrol Etmek İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

İngilizce blog yazılarımda ve İngilizce iş  maillerimde; aşırı kullanılan kelimeler, tekrarlanan ifadeler ve daha fazlası gibi gelişmiş yazma hataları için taradığım yer burası. Malum anadilim İngilizce değil, bu yüzden Pro Writing Aid, yazma becerilerimi geliştirmem için çok yardımcı oluyor.


boomerang-app Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Boomerang – E-postaları Planlamak İçin

  • Fiyat: Ücretsiz

Güvenlik nedeniyle, üçüncü taraf uygulamaları Gmail’le uzun süredir entegre etmekten kaçınıyorum. Buna rağmen, bu uygulama risk almak için yeterince harikaydı.

Boomerang‘ı, müşterilere belirli zamanlarda gönderilecek e-postaları planlamak için kullanıyorum. Sonuçta artık mobil bildirimler sebebiyle her an ulaşılabiliriz. Ve gece yarısı birine eposta göndermek nezaketsizlik olarak algılanabilir. Hem böylece bir email atmak için mail uygulamamı açtığımda diğer emailleri görüp, onları okumaya dalıp, zamanımı gereksiz harcamayı önlüyor.


the-stocks Freelance çalışırken kullandığım en iyi 13 araç

Stocks – ücretsiz hazır görüntüler için

  • Fiyat: Ücretsiz

Bir blog yazarı olarak, ziyaretçilerim için yazdığım makaleler için olduğu kadar kendi blog yayınlarım için de harika görünümlü resimler bulmam gerekiyor. Bu siteyi hızlı bir şekilde ücretsiz stok görüntüleri bulmak için kullanıyorum. Bu site, web’deki en iyi ücretsiz stok fotoğraf sitelerinden bazıları için bir merkez görevi görmekte ve tüm bu siteleri tek bir yerden keşfetmenizi sağlar. Çok büyük bir zaman tasarrufu.

Bilmediğim diğer harika uygulamaları sen biliyor musun? Yorumlarda bana yazabilirsen daha sonra onları bu listeye ekleyebilirim.

3 Yorum

  1. cengizselcuk.com cengizselcuk.com 13 Temmuz 2021

    Faydalanmadım diyemem. Devamını bekleriz

    • Mustafa Kurt Mustafa Kurt Yazar | 13 Temmuz 2021

      Yorumunuz için teşekkürler Cengiz Bey.

  2. Emre Şencan Emre Şencan 12 Temmuz 2020

    Deneyimlerini, ve kullandığın programları bizlerle paylaşman büyük bir incelik. Teşekkürler kardeşim.

Düşüncelerin benim için önemli...

Mustafa Kurt sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin