İçeriğe geç

İşinize “dalar” mısınız?

Ofistesiniz, yetiştirmeniz gereken işler var ama aklınız sürekli iş dışındaki şeylerde. Böyle durumlarda neler yapıyorsunuz?

Örneğin:

  • Dün gece izlediğiniz dizi
  • Komşunuzla tartışma
  • Arabanızın ön takımlarından gelen garip ses
  • Sabah farkettiğiniz lavabonun altındaki su sızıntısı

…ya da belki her sabah işe gitmeden önce üzerinde çalıştığınız freelance işler?

Muhtemelen gün içinde aklınızda dolaşan bu konularla küçük dozlarda ise başa çıkabilirsiniz. Ancak günün sonunda kendinize “Ben bugün zamanımla ne yaptım?” diye soruyorsanız, bu biraz derin bir konu.

İşinize tamamen odaklanarak zihin karışıklığını azaltmak için ben neler yapıyorum ve ne faydasını görüyorum, gelin biraz anlatayım. Baştan söyleyeyim bu metodlar herkeste aynı etkiyi oluşturmayabilir ama en azından kendi metodunuzu oluşturmanız için fikir verebilir.

İşinizden kaçmanın bir yolu olarak zihin gezintisi

İlk olarak, açık olalım, akıl dağınıklığının her zaman kötü olduğunu söylemiyorum. Ben de sıkı bir hayalperestim ve bu özelliğimin üretkenliğimde önemli bir rol oynadığına inanıyorum. Ancak bu durum odaklanmanızın önüne geçtiğinde, bu bir handikap haline gelir.

Akıl yürütmeyi zor hale getirebilecek bazı dış faktörler vardır.

Örneğin:

  • Sürekli kesintiye uğramak
  • Görevinizde sizi korkutan büyük bir engelle karşılaşmak

Bu zorluklar kafanızı karıştırabilir ve yaptığınız işle derinlemesine ilgilenmenizi zorlaştırabilir ve işinizden kaçmak için bir yol olarak düşüncelerinizde gezinmeye, hayaller kurmaya neden olabilir. Bir zamanlar bende tamamen böyle oluyordu ve odağımı toplamakta zorlanıyordum.

Odağınızın bozulmaması, dikkatinizin dağılmaması için görevinizi zihninize sağlam bir şekilde sabitlediğinizden odaklandığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

Zihinsel prova

Birinci sınıf sporcular, büyük etkinliklere hazırlanmak için popüler bir teknik kullanır. Her akşam, mükemmel tenis servisinin, mükemmel ağırlık kaldırmanın veya mükemmel ok atışının ne olacağını zihinlerinde canlandırırlar.

Zihinleri iyi performans göstermek için ne yapmaları gerektiği konusunda çok açık ve net olduğundan, bu onların daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur. Bir noktada dış etkenler tarafından rahatsız edilseler bile, görevlerine o kadar hazırlıklıdırlar ki dikkatleri dağılmaz.

Aptalca görünebilir, ancak zihinsel prova gerçekten işe yarıyor. Görünüşe göre beyniniz, hayal ettiğiniz şeyi gerçeklikle karıştırıyor ve bu bende çok oluyor. Aslında, Ohio’daki Cleveland Clinic Foundation’dan araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma zihinsel eğitim sayesinde kas kütlesi kazanabileceğinizi de gösterdi!

Bu prensibi işimize uygulamak için neler yapabileceğimize bir bakalım.

Göreve “dalmak”

Aşırı derecede dikkatinizin dağıldığını hissediyorsanız, görevinize dalmanızı öneririm. Bu metaforu sevdim çünkü dalmak denilince akla hemen suya dalmak geliyor ve suya dalmak tamamen suya daldığınızı her an açıkça hissettiriyor. Göreviniz için benzer şekilde, zihninizin tamamen görevinize odaklanmasını sağlıyor.

Bunu yapmanın en iyi yolu bir nevi meditasyon yapmaktır. Sadece gözlerinizi kapatın ve yapmanız gereken göreviniz hakkında her şeyi düşünmeye başlayın. Bu görevin her detayını hayal etmeye çalışın ve işinizi önce aklınızda tamamlayın. Yani görevinizin içine dalın.

Belki de sorunu çözmenize yardımcı olması için okumanız gereken birkaç kaynak aklınıza gelecek. Belki bazı insanların görevinize dahil olması gerekecek. Belki problem çözmek için farklı bir strateji veya bu görevi tamamlamak için atmanız gereken farklı adımlar aklınıza gelecektir.

Ayrıca, bir süre sonra zihniniz dağılırsa, endişelenmeyin. Bu beklenen bir şey. Sadece zihninizi usulca görevinize geri yönlendirin.

Akış durumuna girme

Bu meditasyonu uygularken, beyninizde bu göreve doğru giderek daha fazla devreyi, siniri dahil edeceksiniz. Gittikçe daha fazla işin içine çekildiğinizi hissedeceksiniz, bu da bir akış durumuna girmenize yardımcı olacaktır. Dikkatinizi dağıtacak eşiği yükseltmiş olacaksınız. Ve yakında dikkatinizi ondan uzaklaştırmak imkansız hale gelecek. İnanın bana.

Uygun gördüğünüz sürece bu meditasyonu yapabilirsiniz. Bende bu meditasyon süresi, genellikle 5 veya 10 dakika sürer. Her şeyde olduğu gibi bu sürenin de fazlası zararlı olacaktır.

Ek bir fayda

Çoğu zaman, bu yöntem size ek bir fayda sağlayacaktır. Göreviniz üzerinde meditasyon yapmanın iş gününüzde daha fazla zaman alacağını düşünebilirsiniz, ancak bu genellikle görevinizin süresini kısaltacaktır.

Bunun nedeni, bu görev üzerinde meditasyon yaparken, onunla başa çıkmanın daha akıllı yollarını bulmanızdır. Hatta bu görevin şu anda yapılacak en yüksek öncelikli görev olmadığını fark edebilirsiniz, bu da size daha fazla zaman ve kolaylık kazandırabilir!

Umarım bu makaleden hoşlanmışsınızdır. Bu teknik özellikle zor görevler için bende etkili oluyor. Ve genellikle onları tamamlamanın etkili yollarını bulmaya yardımcı oluyor. Görevinize 5 veya 10 dakikalık meditasyon yatırımı yapmak için kendinizi ikna etmek bazen zordur. Ancak faydaları çok büyük olabilir. Bir düşün ?

Etiketler:

Düşüncelerin benim için önemli...

Mustafa Kurt sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin