Podcast’ler mobilleşen, mekanlardan bağımsız hale gelen çalışma ve öğrenme hayatımızda yeni bilgiler edinmenin mükemmel bir yoludur. Podcastler, sindirilebilir içeriğe ve saatlerce süren araştırmaları kapsar.
Yine de podcast’ler günümüzdeki en büyük bilgi kütüphanelerinden biri haline gelirken, pek çoğumuz dinleme pratikleri konusunda o kadar da stratejik değiliz.
Podcast’leri dinlemek sizi kendi başına daha akıllı, daha bilgili yapmaz – tüm farkı yaratacak olan şey, dinlediğiniz podcastlerle neler yaptığınızdır.
Bu yazımda, dinlediğiniz podcast’lerden en iyi şekilde yararlanmanın üç hızlı yolunu anlatacağım.
1) Yüksek kaliteli podcast’ler bulun
Podcast yayınlamak, kitap yayınlamaya göre daha düşük bir efor gerektirir. Bir yayıncıya ihtiyacınız yoktur. Minimum düzeyde akıllı telefonu ve internet bağlantısı olan herkes podcast sunucusu ve yayıncısı olabilir.
Bu nedenle podcast’lerin kalitesi çok değişkendir ve çoğu podcast zaman ayırmaya değmez. Podcastin küçük resmine ve başlığa göre bir podcast seçmek yerine, sizin için en iyisini bulmak için kısa bir çaba göstermeniz çok daha faydalı olacaktır.
Podcast platformlarından “Eğitim” kategorilerinde ki podcastlere göz atabilir, anahtar kelimeye ve podcast’e göre arama yapabilir (örneğin, dil öğrenimi için en iyi podcast’ler, ) veya spotify’ın podcast aramasını veya önerilerine bakabilirsiniz.
Öğrenmek için en sevdiğim değer dolu podcast’leri burada paylaşmayacağım. Bu durum kişiden kişiye göre değişir. Ve hatta geçmişte beğendiğim kimi podcastleri şu an beğenmiyorum. Veya tam tersi beğenmediğim bir podcasti şu an bayılarak dinleyebiliyorum.
Ama siz aşağıdaki yorumlara kendi tavsiyelerinizi yazarak bizim de onları keşfetmemize yardımcı olabilirsiniz.
2) Daha fazlasını hatırlamanıza yardımcı olacak uygulamaları kullanın
Bir podcast’i yalnızca dinlerseniz pek bir şey hatırlamazsınız. Yeni bilgileri sindirebilmek için beyninizin tekrara ve ayrıntılandırmaya ihtiyacı var. Bu konuda da şu yazıdan faydalanabilirsiniz.
Kitapların aksine, seslerin altını çizemezsiniz. – yoksa yapabilir misiniz?
Genellikle araç sürerken veya yürürken podcast’lerimi dinlerim. Bu nedenle, ilginç bir fikir duyduğumda bir not defteri veya notion’ı açmak son derece rahatsız edici bir durum.
Ancak şu iki uygulama podcast dinleme şeklimi değiştirdi: Snipd ve Airr. Her ikisi de ses vurgulama araçlarıdır. Hani kitap okurken beğendiğiniz bir cümlenin altını çizersiniz ya, onun podcast versiyonu şeklinde açıklayabilirim.
Dinlediğiniz podcastte daha sonra hatırlamak istediğiniz bir şey duyduğunuzda, sadece bir düğmeye dokunuyorsunuz. Snipd’de bu, bağlamı, snip’inizin bir özetini ve tam metni yakalamak için optimize edilmiş başlangıç ve bitiş noktalarına sahip açıklayıcı bir başlık içeren bir alıntı / kırpma (snippet) oluşturur. Snipped kelime karşılığı olarak kırpılmış demektir. Yani dinlediğin podcastin ilgili bölümünü sizin için kırpıyor ve daha sonra rahatlıkla 1 saatlik podcastte doğrudan o daha sonra dinlemek istediğiniz dakikayı anımsatıcı bir not ekleyerek kaydedebiliyorsunuz.
Kaynak: Snipd Android’de
Airr, Snipd’e çok benzer. Uygulama, ihtiyacım olduğunda tekrar okuyabilmek için AirPod’uma dokunmama ve bir konuşmayı sabitlememe izin veriyor. Artık tam olarak hatırlayamadığım bir pasaj veya düşünce bulmak için tüm bölümü dinlemem gerekmiyor.
Kaynak: Airr App Store’da
Henüz Airr’ı tam olarak denemedim, ancak Snipd’ı seviyorum. Ve Snipd’in bir avantajı, Android ve iOS platformlarının ikisinde de yer alması.
3) Çevrimiçi öğretmen olarak öğrenin.
Üç hafta sonra okuduğunuz kitabın konusunu veya özünü unuttuğunuz oluyor mu? Benim çok oluyordu.
Kötü bir hafızan yok, meraklanma. Unutmak doğaldır ve aslında öğrenmek için gereklidir de.
Ancak bilgiyi kalıcı kılmak için, ideal olarak anlamlı bir öğrenme uygulamasıyla bu unutmayı durdurmak gerekir.
Öğrenme üzerine okuduğum tüm harika kitaplar, yeni öğrenilen şeylerin başkalarına öğretmenin etkili olduğu konusunda hemfikirdir.
Benedict Carey, “Nasıl Öğreniyoruz“de şöyle yazıyor:
“Birçok öğretmen, bir konuyu öğretmek zorunda kalana veya başka birine açıklamanız gerekene kadar gerçekten bilmediğinizi söyler.”
Öğrendiklerinizi ailenize, arkadaşlarınıza veya herhangi bir çevrimiçi izleyiciye aktarma girişimi çok etkili bir öğrenme tekniğidir. Carey devamında:
“Öğrendiklerinizi kendinize veya başkalarına aktarmaya yönelik bu görünüşte basit girişimler, geleneksel anlamda yalnızca bir kendi kendini test etme biçimi değil, aynı zamanda çalışmadır. Daha da iyisi, bu alıştırmalar akıcılık yanılsamasını ortadan kaldıracaktır. Neyi bilmediğinizi, nerede kafanızın karıştığını ve neyi unuttuğunuzu ortaya çıkaracaklar – ve bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirecektir.”
Carey, öğrendiklerinizi başkalarına öğretmenizi öneren tek kişi değil. “Sayısal Zeka: Matematik ve Fende Başarılı Olmanın Sırları (Cebirden Kalmış Olsanız Bile)”de, Dr. Barbara Oakley başka bir güçlü örnek sunuyor:
“Efsanevi Charles Darwin de aynı şeyi yapardı. Bir kavramı açıklamaya çalışırken, birinin çalışma odasına girdiğini hayal etti. Kalemini bırakır ve fikri en basit şekilde açıklamaya çalışırdı. Bu, konsepti basılı olarak nasıl tanımlayacağını bulmasına yardımcı oldu. Bu satırlar boyunca, Reddit.com web sitesinde, herkesin karmaşık bir konunun basit bir açıklamasını isteyen bir gönderi yazabileceği ‘5 Yaşımdaki Gibi Açıkla’ adlı bir bölüm var.
Podcast’te yeni dinlediğiniz bir konuda uzman olmanıza gerek yok. Bazı bilgi boşluklarına sahip olmak, öğrenme pratiğinize bile fayda sağlayabilir.
Oakley tekrar:
“Bir şeyi açıklamak için gerçekten anlamanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Ama başkalarıyla, çalıştığınız konular hakkında konuşurken neler olduğunu gözlemleyin. Anlatamadığınızı, başkalarına ve kendinize açıklama girişimlerinin bir sonucu olarak ne sıklıkla ortaya çıktığını görünce şaşıracaksınız. Bu nedenle öğretmenler genellikle materyali ilk kez gerçekten anladıklarını, onu öğretmek zorunda kaldıklarında anladıklarını söylerler.”
Bu yüzden, hatırlamak istediğiniz bir bölümü bir daha dinlediğinizde, bunu bir blog gönderisinde veya kısa bir video klipte takipçilerinize açıklayın. Bu uygulamanın öğrenmenizi ne kadar geliştirdiğine şaşıracaksınız.
İlk yorum yapan siz olun