Sosyal medyada; güncellemeleri, gönderileri ve hikayeleri saatlerce kaydırıp odaklanmayı kaybetmek daha önce hiç olmadığı kadar kolay hale geldi. Sadece birkaç dokunuşla uygulamalar arasında geçiş yapabilme yeteneğiyle, insanlar görevlerini kolayca unutabilir, birden fazla iş yapmaya çalışabilir ve mükemmeliyetçiliğe kapılabilirler. (Ya bi sn, ben bu yazıyı yazmayacaktım ki! Neyse devam edeyim.)
Sosyal medyanın sevdiklerimizle bağlantıda kalma veya motivasyon bulma gibi avantajları olsa da; aynı zamanda büyük bir dikkat dağıtıcısıdırlar ve üretkenliğiyle hiçbir ilgisi olmayan görevler için harcadığımız değerli zamanımızı kaybetmemize neden olurlar. Bu yazımda, sosyal medya kullanımı sırasında motivasyon eksikliği, planlama, odaklanma ve birden fazla iş yapma gibi faktörlerin günlük yaşamlarımızı nasıl olumsuz etkileyebileceğini kendimle tartışacağım.
Her yerde kaydırmak: Sosyal medya dikkatimizi dağıtarak üretkenliğimizi sabote ediyor.
Sosyal medya platformları dikkatimizi çekmeyi ve mümkün olduğunca uzun süre meşgul etmeyi amaçlar. Bu sıklıkla dikkat dağınıklığına ve odak kaybına neden olur, bu da üretkenliğimiz, ruh sağlığımız ve genel refahımız üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
Sürekli bildirimler, sonsuz kaydırma ve sonsuz içerik seçenekleri, işimize odaklanmamızı zorlaştırır. Çalışmalar, sosyal medya kullanmanın dikkat süresini azalttığını, erteleme eğiliminin arttığını ve hatta bağımlılık benzeri davranışlara yol açtığını göstermiştir.
Bu dikkat dağıtıcılarla başa çıkmak için sosyal medya kullanımımızı sınırlandırmak önemlidir. Bu sınırlandırmalar, sosyal medyada dolanmak için belirli saatler ayarlamak, bildirimleri kapatmak veya ekran süremizi takip eden uygulamalar kullanmak gibi önlemler almayı içerebilir.
Birden fazla iş yapmak deliliği
Sosyal medya ile birden fazla iş yapmak, sadece zaman kaybı nedeniyle değil, tehlikeli bir alışkanlık olabilir. Sonsuz bildirim akışlarımız dikkatimizi ve zamanımızı yakalamaya çalışırken, önemli olan şeylere odaklanmayı kaybederek, daha kötü kararlar vermeye ve artan strese neden olabilir. Çalışmalar, birden fazla görevle uğraşmanın aslında üretkenliği ve bilişsel performansı azaltabileceğini göstermiştir. Birden fazla iş yapmaktan kaynaklanan bu tuzaklardan kaçınmak için, birçok şeyi aynı anda yapmaya çalışmak yerine faaliyetlerimize öncelik vermek önemli. Bu şekilde, sosyal medya okyanusunda kaybolmak yerine, önemli görevlere kulaç atabiliriz.
Sonuç olarak, sosyal medya kullanırken motive ve üretken kalmak zor olabilir. Motivasyon eksikliği, sosyal medya kullanımıyla gelen sürekli dikkat dağınıklığına atfedilebilir. Ayrıca, sosyal medyadaki diğer insanlarla veya işleriyle kendinizi karşılaştırmak da, yetersizlik hissi ve özgüvensizliğe yol açarak, kötü bir duruma düşmenize neden olabilir. Sosyal medya kullanımının motivasyonsuz veya amaca yönelik kullanımının potansiyel tehlikelerini tanımak önemlidir. Günlük yaşamlarımız boyunca üretken ve motive kalmak için sorumlu bir şekilde sosyal medyayı kullanmayı artık öğrenmeliyiz.
İlk yorum yapan siz olun