Gün boyu atıştırmayı bırakmalıyım, Netflix’te geçirdiğim zamanı azaltmalıyım, yataktan kalkar kalkmaz sosyal medyada gezinmeyi bırakmalıyım…
Hangimizin daha iyi olanlar için değiştirilebilecek “kötü” alışkanlıkları yoktur ki?
Ancak alışkanlıklardan kurtulmak zor! Yıllardır günlük hayatımızın bir parçası olan davranışlardan kurtulmak kolay değil…
Yapılmayacaklar listesi, kötü alışkanlıklarınızı değiştirmenize ve onları size daha fazla keyif verenlerle değiştirmenize olanak sağlayan bir araçtır. Hem bunun için öyle büyük sıçrayışlar yapmanıza hayatınızda muazzam değişiklikler yapmanıza gerek de yok, her seferinde küçük bir adım.
İtiraf ediyorum bu tarz listelerin hayatımda büyük değişiklikler yapacağına pek inanmıyordum. Fakat yapılacaklar listesinin hayatıma yaptığı katkıyı görünce yapılmayacaklar listesinin de etkili olacağına inancım kat be kat arttı.
Yapılmayacaklar listesi nedir?
Hedeflerimizi ve daha fazla tatmin ve mutluluğa nasıl doğru ilerleyeceğimizi düşündüğümüzde, doğal olarak şu soruyu yanıtlamaya çalışacağız: “Daha tatmin edici ve daha mutlu bir hayata ulaşmak için ne yapmalıyım?
Sonuç olarak, “yapılacaklar listesi” ortaya çıkıyor.
Ancak daha nadiren kendimize şu soruyu soruyoruz: ” Daha doyurucu ve daha mutlu bir hayata ulaşmak için neyi yapmayı bırakmam gerekir ?”
Yapılmayacaklar listesi fikrini getiren soru bu: birçok farklı nedenden dolayı yapmayı bırakmak istediğimiz şeylerin listesi . Değiştirmek istediğiniz alışkanlıkların listesi, tekrar etmeye devam ettiğiniz kalıpların listesi.
Bir yapılmayacaklar listesi oluşturmanın amacı, sahip olduğunuz ve sizi daha tatmin edici bir hayata giden yolunuzda geri tutan alışkanlıklarınızı belirlemektir.
Alışkanlıkların yaşamlarımız üzerinde çok önemli bir gücü vardır: Düşünme şeklimizi, kendimizle ve çevremizle olan ilişkimizi yansıtırlar. Olumlu alışkanlıklar yaratmanın çok büyük bir etkisi olabilir.
Ancak “kötü alışkanlıklarımızdan” kurtulmak genellikle çok zordur. Yapılmayacaklar listesi, birkaç ipucuyla birlikte, kurtulmak istediğiniz alışkanlıkları belirlemenize yardımcı olur, böylece onları değiştirebilirsiniz.
Bir yapılacaklar listesi gibi, yapılmayacaklar listeniz de çabalarınızı odaklamanıza ve ideal yaşamınıza doğru küçük adımlar atmanıza olanak tanır. Muhtemelen TÜM değişiklikleri aynı anda yapmayacaksınız, bu çok radikal olacak ve gereken çaba muazzam olacaktır.
Yapılmayacaklar listenizin amacı, her seferinde küçük bir adım olarak, artık size uymayan alışkanlıkları değiştirmek için birkaç hafta, birkaç ay boyunca size rehberlik etmek olacaktır.
Yapılmayacaklar listenizi nasıl oluşturabilirsiniz?
Yapılmayacaklar listenizi oluşturmak için boş bir A4 sayfası kullanabilirsiniz .
Bulduğunuz ilk boş A4 kağıdına, bu soruyu cevaplayarak kaybetmek veya değiştirmek istediğiniz alışkanlıkların bir listesini yapın:
Daha doyurucu ve mutlu bir yaşam elde etmek için hangi alışkanlığı değiştirmek istiyorum?
Aklınıza gelen tüm fikirleri yazın. Yapılmayacaklar listenizdeki tüm alışkanlıkları aynı anda değiştiremeyeceksiniz, ancak önümüzdeki haftalarda ve aylarda günlük yaşamınızda neleri geliştirmek istediğiniz konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.
Yapılmayacaklar listenizle ne yapmalısınız?
Tamam, değiştirmek istediğim alışkanlıklar listem var… şimdi ne yapmalıyım?
Her alışkanlığın olumlu ve olumsuz sonuçlarını belirleyin.
Bir sonraki adım, bu alışkanlığı neden geliştirdiğinizi ve neden devam ettiğini anlamaktır . Eğer devam ediyorsan, bunun nedeni, olumsuz yönlerinin yanı sıra, ondan olumlu bir şey elde ediyor olmanızdır.
Yapılmayacaklar listenizdeki alışkanlıklarınızın her biri için kendinize sorun:
- Bu alışkanlığı neden değiştirmek istiyorum? Yok etmek istediğim bu alışkanlığın olumsuz sonuçları nelerdir?
- Neden bu alışkanlığı sürdürüyorum? Bu davranıştan ne elde ediyorum, bu alışkanlık bana ne gibi faydalar sağlıyor?
Örneğin her gün Netflix izliyorum. Bu, değiştirmek istediğim bir alışkanlık.
- Bu alışkanlığı neden değiştirmek istiyorum?
Çünkü bana pek bir şey getirmeyen içeriklerle zamanımı boşa harcıyormuşum gibi hissettiriyor. Zamanımı iyi değerlendirmediğimi hissediyorum. Ve ekranların önünde çok fazla saat geçirmek beni tatmin etmiyor ve migrenimi azdırmaya başlıyor.
- Bu alışkanlığın bana ne faydası var?
TV şovları izlemek beynimi işten “kesmeme” olanak sağlıyor. Çok az entelektüel enerji gerektirdiği için daha kolay rahatlayabilirim.
Alışkanlıklarınızı ve neden devam ettiklerini analiz etmek için neden bu çabayı göstermelisiniz?
Çünkü bir alışkanlık sadece kaybolmaz. Başka biriyle değiştirilmelidir.
Alternatif alışkanlıklar hayal edin
Alışkanlıklarınızı derinlemesine değiştirmenin bir sonraki adımı, kaybetmek istediğiniz her “kötü” alışkanlık için, rahatsızlık vermeden benzer faydalar sağlayan bir alternatifi hayal etmektir.
Değiştirmek istediğiniz alışkanlıkların her birine geri dönün ve bunun yerine ne yapabileceğinizi hayal edin.
Örneğin, Netflix izlemek yerine yemek pişirirken veya başka bir manuel aktivite yaparken podcast dinleyebilirim.
Bu, bir şeyler öğrenirken benim de rahatlamama izin verirdi.
İnsanlar değişime direnme eğilimindedir : Bir alışkanlık oluştuğunda, onu kırmak ve onu değiştirmek kolay değildir. Yeni refleksler geliştirene ve yeni alışkanlıklarınız kalıcı olarak eskilerinin yerini alana kadar biraz çaba gerektirir.
İşte geçişi kolaylaştırmak için birkaç ipucu!
Küçük adımlar atın
Bir gecede alışkanlıklarınızda tam bir devrim yapmaya çalışmanın bir anlamı yok: bu, kendinizi caydırmanın en iyi yoludur.
Aynı şekilde, kendinize hemen bir mükemmellik hedefi koymayın. Yeni bir alışkanlık edinmek zaman alır. Ve erken aşamalarda, kendinizi eski reflekslerinize geri dönerken bulabilirsiniz.
Kendiniz için belirlediğiniz hedefin gerçekçi olduğundan emin olun.
Örneğin, yataktan kalkar kalkmaz sosyal ağlarımı kontrol etmek yerine süper basit bir uyanma rutini oluşturmak istiyorum. Bunun her gün yapabileceğim bir şey olmadığını biliyorum. İlk ay için hedefim bunu 25 gün / 1 ay yapmak.
Çevrenizi değiştirin
Telefonum yanımda değilse, uyandığımda sosyal ağları kontrol edecek miyim? Muhtemelen değil. Dolabımda olmasa daha az çikolata yer miydim? Muhtemelen.
Bazen alışkanlıklarınızı değiştirmeyi kolaylaştırmak için ortamınızda birkaç küçük değişiklik yapmanız yeterlidir.
Tetikleyicilerinizi belirleyin
Kötü alışkanlıklarınızda hangi durumlar sizi cesaretlendirir? Stres, yorgunluk ve can sıkıntısı tetikleyiciler olabilir. Örneğin, beynimde bir şov izlemenin yemek ve yemekle ilişkili olduğunu biliyorum. Bu yüzden, Netflix izlerken bir ekranın önünde pasif olduğumdan, atıştırmayı azaltmak istesem bile kolayca abur cubur için istek duyuyorum. Ekranların önünde geçirdiğim zamanı azaltırsam, bu abur cubur isteklerimi tetikleyen bazı şeyleri ortadan kaldırırım.
İlerlemeni takip et
Her geçen gün kaydettiğiniz ilerlemeyi takip edin. Örneğin planlayıcınızda bir alışkanlık izleme sistemi kullanabilirsiniz . Yapmakta olduğunuz ilerlemeyi hızlı bir şekilde görmenizi sağlar ve sizi yeni alışkanlıklarınızı uygulama konusunda daha ileri gitmeye teşvik eder!
İlk yorum yapan siz olun